Grbovi engleskih fudbalskih klubova (3)

Pre 2 godine napisan je tekst u kojem je obrađeno 20. klubova iz Premijer lige Engleske. Sada ćemo redom objavljivati tekstove u kojima ćemo opisati po 5 grbova klubova, nevezano za to koji su rang takmičenja.

Piše: Vanja Uzelac

 

ASTON VILA

 

Centralni motiv na grbu je razuzdani lav od Škotske (The rampant lion of Scotland), koji se tu našao u znak poštovanje na Škotlanđane koji su učestvovali u osnivanju kluba i ostavili zapažen trag. Pre svih, tu se misli na Džordža Remzija, koji je bio igrač kluba i kapiten. Prema pričama, Remzi je sasvim slučajno dospeo u tim Aston Vile kada je prolazio pored terena gde je tim trenirao, zamoljen je da napravi brojeve na dresovima. Ubrzo je postao igrač i kapiten tima, te je poneo zasluge za to što je klub pronašao svoj prvi teren, Velington Roud. Klub je 1897. prešao na Aston Lover Grounds, budući Vila Park. Njemu se pripisuju i udeo u dovođenju buduće legende kluba, Arčija Hantera. Pored njega, tu je i Vilijam Mekgregor, predsednik kluba krajem 19. i početkom 20. veka. Lav je i simbol borbe i hrabrosti. Jedno vreme se na grbu nalazio natpis „Prepared“ (Spremni). Uprava je odlučila da promeni grb 2016. godine. Izbačen je natpis „spremni“ te je lav sa grba stilizovan. Na grbu se nalazi i bela zvezdica koja predstavlja titulu prvaka Evrope iz 1982. Štit je obojen u boje kluba.

 

 

 

BARNSLI

 

Za moderan fudbal, klub sa dosta detalja na grbu. Glavni uzor je grb grada Barnslija. Štit pridržavaju staklar koji u ruci pridržava cev za duvanje stakla na čijem kraju je staklena flaša i rudar sa pijukom i lampom oko vrata. U štitu u sredini grba se nalaze pri dnu dva ukrštena pijuka, iznad njih dve glave vepra sa krstom u ustima i iznad njih soko koji u kandžama drži katanac. Ovi motivi životinja su preuzeti od lokalnih porodica Lok i Beket. Veprove glave i soko se nalaze u crvenom ševronu dok je pozadina štita bela. Iznad njih su dva čunka, drvene alatke koje se koriste u tekistlnoj industriji. U gornjem delu štita su dve srebrne posude i krst, koji predstavljaju obližnji manastir Monk Breton, sagrađen u 12. veku. Iznad štita je grifon sa ružom oblasti Jorkšir. Grifon je preuzet sa grba porodice Ventvort. U dnu grba je latinski moto SPECTEMUR AGENDO, što u prevodu znači „Sudi mi po delima“.

 

BLEKBURN ROVERS

 

Klub je u prošlosti kao i dosta drugih klubova koristio grb grada. Pre toga, klupska arhiva beleži da su igrači Blekburna nosili na grudima grb sa tri lava, simbol fudbalskog saveza Engleske i reprezentacije. Na taj način su isticani igrači koji su nastupali za nacionalni tim. Ruža dinastije Lankaster se na grbu našla tek 1974. sa inicijalima imena kluba B.R.F.C. Ruža je izmenjena 1989. i okružena štitom uz puno ime kluba. Ona predstavlja srednjovekovnu dinastiju Lankaster, koja je nastala iz dinastije Plantagenet, i poznata je po Ratu ruža, građanskom ratu u Engleskoj u 15. veku. U okviru plavog polja kruga se nalazi i godina osnivanja kluba, dok je ispod moto preuzet od grada Arte et Labore, veština i rad.

 

BRENTFORD

 

Londonski klub je nedavno redizajnirao grb. Novi je pojednostavljen i stilizovan, te je zadržao manji broj detalja prethodnog. Izbačeni su mačevi na crvenom štitu, grb okruga Midleseks sa jugoistoka Engleske. U centralnom delu grba se nalazi pčela, koja se prvi put našla na grbu kluba 1960. Novi grb je sličan onome iz 1972. Interesantno je da je klupsko obeležje 1975. dizajnirao tadašnji vlasnik kluba Dan Tana, odnosno Dobrivoje Tanasijević, poznati američki glumac poreklom iz Srbije. Nadimak kluba i jeste „Bees“ u prevodu pčele. Nadimak je po priči nastao kao zabuna, jer su tokom meča 1890. studenti Borou Roud koledža uzvikivali „Buck up Bs“ kao znak podrške njihovom prijatelju i igraču Bretnforda, Džozefu Getinsu. Novinari su pogrešno čuli to Bs kao Bees pa je klub poneo taj nadimak. Prisutna je i godina osnivanja, 1889.

 

BRISTOL ROVERS

 

Klub je osnovan 1883. i nosio je nadimak „Black Arabs“– Crni Arapi. Radilo se o preuzimanju imena od lokalnog ragbi tima, Bristol Arabs. Prvi dresovi su takođe bili crni, sa zlatnom dijagonalom. Kasnije klub prelazi na bele dresove a od 1930. nosi specifične dresove sa plavim i belim kockicama, tj. ukupno četiri iste. Sem pomenutih dresova specifičnog izgleda, koje klub koristi i danas, u istom periodu se pojavio nadimak kluba „Pirati“. Proći će dosta vremena do pojave pirata na grbu kluba, tek 1997. od kada grb krasi crni pirat sa isukanim mačem. Bristol je u 16. veku bio luka poznata po trgovini robljem, i istovremeno česta meta napada pirata. Upravo iz tog razloga danas se na grbu nalazi pirat, koji stoji na fudbalskoj lopti. U pozadini su četiri polja, plave i bele boje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *