Zastave: Etiopija i Zambija

Etiopija

Sadašnja zastava je po priči prvi put istaknuta 1897. za vreme vladavine Meniluka II koji je ratovao da bi odbranio zemlju od pokušaja kolonizacije Italije. Tada je ustanovljen i sadašnji raspored boje na zastavi: zeleno-žuto-crveno. Na zastavi se zatim našao i Lav od plemena Juda koji je na glavi imao krunu a u prednjoj šapi držao skiptar sa krstom na vrhu i trakama u bojama nacionalne zastave. Ova zastava je korišćena sve dok je Etiopija bila monarhija, pa se na vlast nalazio i Hajle Selasije. Lav je bio predstava vladara i simbolisao je vezu između vladara i naroda posredstvom crkve.

Za vreme Drugog svetskog rata je država bila okupirana a zastava je promenjena padom monarhije 1975. kada su na vlast došli socijalisti. Oni su zamenili lava socijalističkim simbolima poput mehaničkog točka i crvene petokrake zvezde. Sadašnji grb je dodat 1996. Plavi disk na kojem se nalazi žuta zvezda petokraka iz koje izlazi pet zrakova i predstavlja jedinstvo naroda u državi te svetlu budućnost. Nijansa plave boje na disku je promenjena 2006. godine. Boje ne zastavi predstavljaju: zelena (nadu i bogatstvo zemljišta, prirodu), žuta (verske slobode i mir), crvena (krv onih koji su pali za slobodu države).

 

Zambija

Bivša britanska kolonija Severna Rodezija stekla je nezavisnost 1964. kada je nastala i sadašnja zastava. Njena preteča je zastava partije UNIP koja se borila za nezavisnost Zambije i koristila zelenu pozadinu sa crvenim slovom U koje je značilo ubuntungwa (sloboda). U donjem desnom uglu su tri uspravna polja u bojama crvena (krv palih boraca), crna (afričko stanovništvo) i zlatna/žuta (bakar). Iznad je afrički orao koji simboliše mogućnost nacije da se izdigne iznad problema. Autor zastave je zambijski umetnik Gabrijel Elison.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *