ZASTAVE: ESVATINI I ESTONIJA

Esvatini

Odmah nakon sticanja nezavisnosti od Velike Britanije, država je usvojila zastavu 1968. Napravljena je po uzoru na zastavu kralja Sobuze II koju su nosili pripadnici Svazi korpusa u okviru britanske vojske 1941.

Esvatini

Boje na zastavi su plava (u dva polja), žuta (takođe u dva polja) i crvena. Plava boja je simbol mira i stabilnosti, žuta predstavlja prirodna bogatstva zemlje a crvena prolivenu krv boraca u bitkama. Centralni deo zastave zauzima Nguni štit, ratnički štit koji su nosila razna plemena iz narodi Nguni. Štit je crno-bele boje što predstavlja zajednički život belog i crnog stanovništva u zemlji. Iza štita prolaze tri koplja- assegais, koja koristi lokalno stanovništvo. Štit i koplja su ukrašeni perjem dve ptice: afričke crne dugorepke i turako (injobo). Ovo perje je jedino kralj nosio u toku bitke na štitu.

 

Estonija

Zastava ove baltičke zemlje ima korene još u srednjem veku. Tokom perioda krstaških pohoda, područje današnje Estonije je dobilo naziv zemlje Device Marije.

Estonija

Tevtonci su osmislili zastavu za ovu zemlju koju su činile plava boja kao simbol neba i bela kao simbol čistoće. Ove boje su kasnije koristili i baltički Nemci. Krajem XIX veka, studenti iz Estonije ponešeni francuskom revolucijom, smišljaju trobojku koja će kasnije postati zastava njihove države. Pored plave i bele, dodali su crnu boju. Godine 1881. udruženje studenata Estonaca usvaja trobojku kao zvaničnu zastavu. Kada je država stekla nezavisnost 1918. ona je i zvanično usvojena kao državna zastava. Plava boja predstavlja more, nebo i jezera, crna stanovništvo i njegovu mračnu sudbinu tokom istorije i bela želju za slobodom i sneg.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *