Операција Уна

Након пада Републике Српске крајине, на мети Хрватске војске се нашла и Република Српска. Првобитно је изведена операција Маестрал, у којој су снаге ХВ, ХВО и Армије БиХ заузеле просторе Западне Босне, те градове Дрвар, Шипово, Кључ, Босански Петровац, Босанска Крупа и Јајце. Почетком септембра 1995. амерички представник за Балкан, Ричард Холбрук, затражио је од председника Хрватске, Фрање Туђмана, да хрватске снаге заузму Нови Град, Козарску Дубицу, Српску Костајницу и Градишку и тако натерају босанске Србе да попусте у преговорима. Такође, уколико би операција била успешна, хрватске снаге би избиле пред Приједор и одсекле Бања Луку од остатка Републике Српске. Главни стожер ХВ је сматрао да су изгледи за успешност операције веома велики, јер је стање у ВРС било лоше. На чело је постављен генерал Вељко Врбанац. Други официри ХВ су сматрали да не треба операцију изводити убрзано и без припреме.

План је био да се форсира река Уна у подручју Босанског Новог и Босанске Дубице, и река Сава у близини Јасеновца. Након овога требало је продужити ка Приједору. Ангажовано је око 1500 хрватских војника из састава 1. Гардијске бригаде „Тигрови“, 2. Гардијске бригаде „Громови“, делови 52; 121; и 125. домобранске пуковније. Напад је заказан за 18. септембар у 10:00 часова. Почео је јаком артиљеријском ватром са територије Хрватске на места Козарска Дубица и Нови Град. Сам прелазак реке био је катастрофалан за хрватске снаге, јер је ту већ погинуло неколико војника, након што им се преврнуо чамац. Ипак, остатак трупа улази у Босанску Дубицу и Босански Нови где долази до борбе са деловима ВРС. Код Козарске Дубице, задатак да пређу Уну су имали припадници јединице „Црне мамбе“, које су након преласка реке починиле злочине над цивилним становништвом. У овој операцији, ВРС је употребила авијацију, па су два авиона Ј-21 Јастреб бомбардовала положаје хрватске војске на путу Сисак-Хрватска Дубица. Добро постављена одбрана ВРС се показала пресудном, јер је врло брзо Хрватска војска натерана на повлачење. Покушали су да направе мостобране и на другим местима, али неуспешно. Треба истаћу да су прву линију одбране чинили резервисти, махом старији војници.

Операција је прекинута већ наредног дана, након што хрватске снаге нису успеле да се одрже на мостобранима на Уни. Погинуло је између 49 и 60 припадника ХВ и 50 припадника војске и полиције РС. Хрватска јавност крила је ову операцију, сматрајући је великим неуспехом.

 

Вања Узелац

 

Припадници 11. Дубичке бригаде војне полиције „Мунгоси“

 

Прва линија одбране Козаре.

 

Заплењено оружје „Црних мамби“.

 

Оштећено амфибијско возило Хрватске војске на обали Уне.

Исечак из Билтена 11. Дубичке бригаде војне полиције

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *