Zastava Libije

Današnja zastava Libije, uvedena 2011. je ustvari zastava kraljevine Libije (1951-1969).

Još jedna u nizu zastava koja koristi pan-arapske boje: crvenu, crnu i zelenu. Zastavu je osmislio Omar Fajek Šenib, bivši ministar odbrane Libije za vreme vladavine kralja Idrisa Al Senusija. Značenje polumeseca i zvezde na zastavi je objašnjeno u pamfletu „Libijska zastava i državna himna“ izdatom u doba kraljevine Libije:

Grb predstavlja početak lunarnog meseca prema muslimanskom kalendaru. Vraća naše misli na priču o Hidžri kada je naš prorok Muhamed otišao od kuće da bi širio Islam i učio njegove principe pravednosti i vrline. Zvezda predstavlja našu smešeću nadu, lepotu dostignuća i svetlo naše vere u Boga, našu državu, njen ponos i čast koji će osvetleti naš put i okončati tamu„.

 

Boje na zastavi predstavljaju: crvena je krv prolivena za nezavisnost Libije, crna predstavlja sećanje na težak život pod italijanskom okupacijom a zelena predstavlja plodna polja Libije. Polumesec i zvezda se nalaze u crnom polju da bi istakli red Senusa, političko-verske organizacije osnovane u 19. veku. Libijski kralj Idris je bio unuk osnivača reda velikog Senusija Sajid Muhameda.

 

Kada je kralj Idris svrgnut u državnom udaru 1969. i vlast preuzeo Muamer Gadafi, zastava je promenjena i uvedena je 1977. čisto zelena zastava koja je predstavljala ideologiju Gadafija koju je oslikao u svojoj Zelenoj knjizi.  Zelena boja je čest prikaz religije Islama, ali je ovde sem Gadafijeve ideologije predstavljala i oblast Tripolitanije.

 

Zastava Libijske arapske džamahirije 1977-2011.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *