Grbovi engleskih fudbalskih klubova (2)

MANČESTER SITI- Ono što se mnogi pitaju je zašto se na grbu oba kluba iz Mančestera nalazi brod jer grad nije na moru. Krajem 19. veka je prokopan kanal da bi se grad spojio sa morem, jer je trgovcima bilo mnogo lakše da svoju robu distribuiraju širom Engleske ako se ona istovari u unutrašnjosti. Ova luka je bila treća po broju iskrcavanja u Engleskoj. Klub je u početku koristio grb grada odakle je i preuzet prikaz broda. Orao je uveden na grb tek 1997. kao simbol prestiža, sa tri zvezdice iznad grba koje se takođe koriste u svrhe dekoracije. 2016. je klub vratio stari grb, štit sa brodom i ružom Lankašira. Sličan oblik grba imaju i ostali klubovi pod istim vlasnikom, Melburn i Nju Jork siti.

 

 

MANČESTER JUNAJTED- Drugi klub iz Mančestera je takođe prvi grb zasnovao na gradskom grbu, da bi tek kasnije kreirali sopstveni logo. Kao i gradski rival Siti, Junajted na grbu koristi prikaz broda kao asocijaciju na popularnu gradsku luku. Štit sa predstavom broda je ipak preuzet sa grba grada. Ovaj novi grb je zamenio prethodni 1960. godine. Klub nakon toga dobija nadimak ,,Red Devils“ koji se pripisuje čuvenom Metu Bazbiju. On je naime da bi ime ekipe zvučalo ,,strašnije“ za protivnike, smislio nadimak ,,Crveni đavoli“ smatrajući da ,,Bazbijeve bebe“ ne zvuči nikako opasno ili zastrašujuće. Postoji teorija da je Bazbi ovo video od ragbi tima Salford Sitija koji je od strane francuskih novinara nakon turnira u Francuskoj 1934. dobio nadimak ,,Les Diables Rouges“. Đavo se našao na grbu prvi put 1972.

 

NJUKASL JUNAJTED- Kao i većina drugih klubova prvi grb kluba je bio grb grada. 1976. je napravljen prvi specifičan grb, sa prikazom čuvenog zamka u Njukaslu, utvrđenja iz Srednjeg veka izgrađenog 1080 godine od strane Roberta Kurthausa, najstarijeg sina Viljema Osvajača, normanskog vladara. Ispod zamka se nalazi reka Tajn, a iznad nje stoji svraka, ptica po kojoj klub nosi nadimak. 1983. je usvojen dosta čudan grb, sa četiri slova koja su označavale inicijale kluba NUFC u čudnom obliku. Ispod okrenutog slova C je stajala i dalje svraka. Ovaj grb je bio izuzetno popularan među navijačima ali je već posle 5 godina ukinut. Grb koji klub koristi i danas je zvanično u upotrebi od 1988. Napravljen na osnovu elemenata gradskog grba (morski konjići, lav sa zastavom) gde dve životinje pridržavaju štit sa crno-belim prugama, dok se iznad nalazi lav na vrhu kule koji drži zastavu.

 

SAUTEMPTON- Ne treba pominjati ponovo da je i ovaj klub koristio gradski grb sve do 1970. kada je među navijačima napravljen konkurs o izradi novog grba. Pobedio je Roland Paris sa svojim predlogom. Njegov grb je korišćen sve do 1990. kada je kompanija The Graphics Workshop po nalogu kluba dizajnirala novi logo i zaštitila ga autorskim pravima. Na vrhu grba se nalazio oreol zbog nadimka klupa Sveci. Inače, oni nose ovaj nadimak jer je klub osnovan u crkvi Sv. Marije 1885. i igra na St. Mary’s stadionu. Drvo je simbol oblasti New Forrest koja predstavlja jednu od najnetaknutijih prirodnih regija Engleske. Reka predstavlja povezanost grada sa vodama, i izlazak na more. Pri dnu štita je bela ruža, koja se nalazi i na grbu grada i simbol je regije Hempšir.

 

STOUK SITI- Klub sa jednim od grbova u ligi bez mnogo motiva. Trenutno, jer su nekada koristili mnogo detaljniji grb. Sve do 1977. je korišćen grb grada Stouk-on-Trent, da bi tada uveli pojednostavljen grb sa inicijalima kluba. Stari grb je ponovo vraćen 1992. i bio je u upotrebi do 2001. Od tada klub koristi i sadašnji grb. Jedan od motiva koji se našao na starijem grbu je Stafordova omča. Ovaj simbol se pojavljuje kroz istoriju u Engleskoj kao grb porodice de Staford i regije Stafordšajr. Prema legendi, lord Staford je želeo da kazni tri prestupnika smrtnom kaznom vešanjem, ali pošto nije znao kojeg da obesi prvo došao je na ideju da napravi omču tako da sva trojica mogu umreti odjednom. Danas klub na grbu ima tradicionalne crveno-bele boje.

 

 

SVONSI SITI- Iako klub koristi na grbu labuda, postoje druge teorije o poreklu imena grada. Doslovan prevod od Swansea bi bio labudovo more ili zaliv, mada pojedini istoričari tvrde da grad nosi ime po njegovom osnivaču, danskom kralju Sweynu (Sweyn/Swan). Kako je preovladao mit, tako je i klub na svom grbu poneo prikaz labuda. Na starijem grbu se labud nalazio iznad dvorca barona Henrija od Bumona, engleskog ratnika iz 13. veka poznatom po učešću u anglo-škotskim ratovima. Danas se na grbu nalazi predstava crnog labuda.

 

TOTENHEM- Još od finala FA kupa 1901. klub nosi pevca na svom grbu. Kako je došlo do toga da baš ova ptica postane simbol kluba? Radi se o ličnosti pod imenom Hari Hotspur (pravo ime Henri Persi) plemiću iz 14. veka koji je bio poznat po svojim jahaćim mamuzama po kojima klub nosi nadimak ,,Spurs“ i po borbama petlova. Njegova porodica je bila vlasnik zemljišta u močvarama Totenhema u okolini Londona, 1909. je bivši igrač kluba Vilijem Džejms Skot napravio bronzanog petla koji stoji na fudbalskoj lopti na zapadnoj tribini, te ovaj motiv postaje simbol kluba za svagda. Između 1956. i 2006. klub je koristio više verzija grba sa mnogo motiva. Lavovi su predstavljali simbol porodice Nortumberland koja je posedovala Totenhem u prošlosti a čiji je upravo i Hari Hotspur bio član. Dvorac predstavlja zamak Brus, koji se nalazi u blizini stadiona i danas je pretvoren u muzej. Drveće je simbol male oblasti ,,Sedam sestara“ koja se nalazi u Totenhemu i po kojoj nosi ime jedna metro stanica. Na dnu grba se nalazio latinski citat ,,Audere est facere“ u doslovnom prevodu ,,Smeti znači moći“.

 

 

VOTFORD- Nadimak kluba je i danas stršljenovi iako se na grbu nalazi jelen. Klub je zbog boje dresova šezdesetih godina dobio nadimak ,,Hornets“ (Stršljenovi) tako da je klub odlučio da se na grb stavi stršljen. Ovaj grb je zvanično usvojen 1968. Nošen je na dresovima sve do 1977. kada je napravljen grb sličan današnjem. Žuto-crne boje na grbu su boje dresova dok je jelen simbol regije Hertfordšajr u kojoj se nalazi grad Votford. U trenutku kada je grb napravljen, Votford je bio jedini klub iz ove regije u prvoj ligi. Inače, jelen na grbu Votforda, odnosno vrsta Vapiti, je simbol regije i nalazi se na porodičnom grbu plemićke porodice De Kler, a potiče još iz 731. godine.

 

VEST BROMVIČ ALBION- Ideja za grb potiče još iz 1880. godine kada je klupski sekretar Tom Smit predložio da se na grb stavi drozd pevač koji sedi na vrhu prečke od gola. Od tada je ova ptica zaštitni znak kluba dok je prečka kasnije zamenjena granom belog gloga kada je klub preseljen na stadion Howtorns (engleski izraz za glog je howtorn). Ptica drozda je izabrana iz razloga što je porodica koja je održavala kuću u kojoj se nalazila svlačionica kluba imala ovu pticu u kavezu. 30-ih godina je klub uvek za vreme utakmice držao ovu pticu pored terena koja je navodno pevala samo kad klub pobedi. 1975. kraljevski koledž zadužen za grbove napravio je novi dizajn klupskog amblema. Granu gloga je zamenila grana maline, a drozd pevač je promenjen i stavljena je njegova druga vrsta, drozd borovnjak. Klub je novi grb usvojio 2006. i tek tada je dobio autorska prava na njega.

 

VEST HEM- Klub kroz celu istoriju ima dva bitna simbola: par ukrštenih čekića i dvorac. Čekići su simbol prethodnog kluba od kojeg je nastao Vest Hem, osnovanog 1885. pod imenom ,,Thames Ironworks Club“ od strane kompanije za obradu čelika i za klub su igrali radnici čeličane. Dvorac na grbu za koji se veruje da je povezan sa kraljicom Anom Bolejn, drugom od šest žena kralja Henrija VIII koja je pogubljena zbog navodne prevare, je ustvari kuća u zelenoj ulici- ,,Green street House“ izgrađena 1544. Dvorac i čekići se prvi put javljaju na istom grbu tek 1958. Dvorac je imao prozore u obliku krsta, što simbolizuje stradanje Ane Bolejn. 2016. godine je nakon ankete među navijačima usvojio novi grb, sad bez dvorca ali sa prvobitnim simbolom kluba kojeg su osnovali radnici kompanije za obradu čelika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *