Grbovi engleskih fudbalskih klubova (1)

Šta je posebno kod grbova engleskih fudbalskih timova? Sadržaj grba vam ne govori samo o istoriji tog kluba, već i o tradiciji, istoriji mesta odakle je klub, pa i o istoriji Engleske. Ako ste ikada postavili pitanje zašto se na nekom grbu nalazi ptica, jelen, topovi, dvorac, zamkovi, ovaj tekst će vam dati kratak odgovor a informacije će vam poslužiti da otkrijete mnogo detalja.

 

ARSENAL– Klub je kroz svoju istoriju više puta menjao grb ali je na svakom od njih, počevši od prvog grba iz 1888. uvek stajao top kao simbol fabrike oružja. Klub je osnovan u Vulvič borou koji je bio sedište vojne industrije.

Iako je klub preseljen iz ove oblasti 1913. kada je prešao na Hajberi, odlučeno je da se zadrži simbol topa kao nasledstva. Klub je ponovo promenio grb 1923. kada je usvojen grb sa jednim topom i natpisom ,,The Gunners“ koji će postati nadimak kluba sve do danas. U sezoni 1949/50 klub je predstavio novi grb (ponovo posle rata) koji je sadržao top na crvenom polju i natpis na latinskom ,,Victoria concordia crescit“, u prevodu: pobeda dolazi iz harmonije. Današnji grb sadrži top zlatne boje na crvenom polju, koji je pojednostavljena verzija starog grba.

 

 

 

BORNMUT– Prvi grb kluba je usvojen 1936. fuzijom Bornmuta i Boskomb Atletika i bio je modifikovana verzija gradskog grba. Ispod grba je stajao natpis na latinskom ,,Pulchitrudo et Salubritas“ koji u prevodu znači: lepo i zdravo, što je bila asocijacija na bavljenje sportom. 1966. je promenjen grb i usvojen jednostavniji sa natpisom BFC. Ovo je bila greška uprave jer klub nije nikada nosio naziv Bournemouth Football Club čija bi ovo bila skraćenica. Ubrzo je greška uklonjena i sezone 1970/71. je vraćen stari grb. 1972. na iznenađenje mnogih, klub je na grb stavio motiv glave koja udara fudbalsku loptu, koja je predstavljala bivšeg igrača kluba Dikija Dauseta (Dickie Dowsett) koji je za klub igrao od 1957. do 1962. kao napadač i postigao 84 gola na 184 utakmice. Njegov prikaz se nalazi i na grbu kluba danas, a samo na kratko je klub nosio grb bez njegovog motiva, od 1981. do 1983. Tada se na grbu nalazio plod trešnje i natpis ,,The Cherries“ što je i danas nadimak kluba.

 

 

 

Diki Dauset, bivši grač Bornmuta i motiv za grb kluba.

BRAJTON I HAU ALBION- Prvi poznati grb potiče iz 1946. i sadrži grbove dva mesta po kojima klub i nosi ime, Brajtona i Haua. Korišćen je do 1975. Na početku sezone 1974/75. klub je usvojio novi grb, sa prikazom delfina zbog popularnog nadimka ,,The Dolphins“.

 

 

Međutim, nadimak Delfini i grb nisu dugo opstali. Postoji priča da je prilikom derbija sa ekipom Kristal Palasa grupa navijača londonskog kluba uzvikivala na tribini ,,Orlovi, orlovi“ na šta su navijači Brajtona uzvratili povicima ,,Galebovi, galebovi“. Predsednik kluba Derek Čepmen je odlučio da se usvoji taj novi nadimak i klub je od 1977. poznat pod nadimkom ,,The Seagulls“. Odmah je usvojen i novi grb sa likom galeba. Danas se na grbu kluba i dalje nalazi ova životinja, popularna zbog položaja grada na moru.

 

BARNLI– Klub sa jednim od najlepših i najdetaljnijih grbova. Prva verzija današnjeg grba je usvojena u sezoni 1959/60. Kao osnova je uzet grb grada Barnlija i dodan je latinski citat iz Ovidijeve Metamoforze ,,Pretiumque et causa labori“- Nagrada i uzrok našeg rada. Ovo je citat iz priče o Perseju i Andromedi ,,Oslobođena od lanaca devica dolazi, uzrok i nagrada njenog truda.“ Po ovome je nastao moto fudbalskog kluba. Na grbu se nalaze lavovi kao simbol kraljevstva, odnosno govore o tome da je princ Albert 1886. posetio Turf Mur. On je nakon otvaranja gradske bolnice gledao meč između Barnlija i Boltona. Uzdignuta ruka i pčele se nalaze i na grbu grada, ruka predstavlja pravdu dok su pčele simbol industrije Barnlija i Pedihema, a i jedna tribina Turf Mura se zvala ,,Bee Hole End“ ali je 1996. Promenila ime u ,,Jimmy McIlroy Stand“. Na vrhu grba se nalazi roda, koja predstavlja lokalnu porodicu Starki, dok u ustima drže perje koja je simbol porodice De Lejsi. Rode na nozi drži jaje a ispod nje se nalazi brdo sa poljima pamuka.

ČELSI– Prvi grb potiče iz 1905. Iako nije nošen na dresovima, nalazio se na štampanim programima za mečeve. Na grbu se nalazio lik penzionera sa ordenjem, po uzoru na jednog od prvih osnivača kluba. Kasnije je korišten pojednostavljen grb sa inicijalima CFC. Lav se našao na grbu prvi put 1953. Tadašnji predsednik kluba, Erl Kadogan, je takođe bio nosilac titule viskonta od Čelsija te je napravio grb po uzoru na obeležja Boroa od Čelsija. Na grbu su se nalazile i dve ruže kao simbol Engleske i dve fudbalske lopte. Ovaj grb je korišten sve do 1986. kada je uveden grb sa klupskim inicijalima CFC i žutim lavom. 2005. je klub modifikovao stari grb iz 1953. i usvojio ga ponovo.

 

KRISTAL PALAS- Londonski klub je svoj prvi grb dobio 1940. Na grbu se nalazila čuvena ,,Kristalna palata“ po kojoj klub i nosi ime. Ovo zdanje je sagrađeno u 19. veku i postalo je poznato po tome što je kasnije spolja obloženo staklom. Ovde se održala velika svetska izložba 1851. na kojoj su se našli eksponati vezani za Veliku industrijsku revoluciju. Nova verzija grba je usvojena 1955. i ponovo se palata našla u centru grba. 1972. je sprovedena anketa među navijačima koji su izabrali grb sa inicijalima kluba i natpis ,,The Glaziers“-staklari. Ovaj grb je bio kratkog veka jer je već sledeće sezone dolaskom novog menadžera, Malkolma Alisona, klub u potpunosti promenio obeležja. Vraćen je prikaz palate dok se iznad nje nalazio orao uzdignutih krila sa loptom u kandžama koji je predstavljao uzdizanje feniksa iz pepela jer je čuvena zgrada srušena 1936. Tada klub dobija nadimak ,,The Eagles“ a iste sezone su i klupske boje promenjene u crveno-plave i uvedeni su dresovi na pruge.

 

Nova verzija je stigla 1994. kada je prikaz modernizovan, sa tim što je orao sada bio predstavljen u nešto agresivnijem položaju. Tadašni predsednik kluba Rod Nouds je tražio da se prikaz orla promeni iz razloga što je prethodni previše podsećao na feniksa, po njegovim rečima. 2013. je klub ponovo promenio grb, ovoga puta po uzoru na onaj iz 1973. sa tim što se sada na njemu nalazi američki beloglavi orao.

 

EVERTON- Jedan od dva kluba iz Liverpula ima jedan od zanimljivijih grbova u engleskom fudbalu. Ono što krasi grb ovog kluba je mala zatvorenička kula koja je bila praktikovana u Engleskoj kao privremeni zatvor za sitne prestupnike. Ovakva jedna kula se nalazi u delu grada koji se zove Everton i nosi naziv ,,Kula princa Ruperta“. Prvi put se motiv kule našao na grbu kluba 1938. godine. Ovaj toranj je izgrađen davne 1787. godine. Kada je uveden motiv ove građevina na grb, tadašnji sekretar kluba Teo Keli je rekao da je mesecima razbijao glavu šta bi bilo upečatljivo staviti na grb da predstavlja Everton. Grb je kroz svoju istoriju doživeo više verzija ali je kula ovak ostajala. 1978. je ubačen moto ,, Nil satis nisi optimum“- Samo najbolje je dovoljno dobro. Sezone 2013/14. je klub predstavio novi logo koji nije bio popularan među navijačima tako da je nakon samo jedne sezone promenjen.

 

 

Kula princa Ruperta

HADERSFILD TAUN– Popularni terijeri su prvi zvanični grb dobili krajem 60-ih godina. Na žutom štitu se nalazi crni ševron koji predstavlja reku Koln dok tri kule na reci predstavljaju porodicu Ramsden od koje je okrug kupio zemlju 1920. Posle samo 4 godine on je promenjen i napravljen je novi po uzoru na grb grada Hadersfilda. Gornji deo oklopa viteza je sada predstavljao centar grba, na njegovoj glavi se nalazi pas terijer, dok se u štitu i dalje nalazi crni ševron kao predstava reke Koln ali se umesto kula u crnom polju nalaze dve ruže regije Jorkšir. Kula koja se nalazi u žutom polju štita je ,,Castle Hill“ dvorac na brdu, antički spomenik u zapadnom Jorkširu. Tri zvezde iznad grba predstavljaju tri titule prvaka Engleske osvojene u nizu od 1920. godine.

 

LESTER SITI– Popularne ,,Lisice“ svoj nadimak i grb kluba duguju lokalnoj tradiciji lova, zbog čega se ova životinja upravo i našla na grbu kluba. Prvi put se obeležje sa prikazom lisice našlo na dresovima igrača 1946. Grb je ponovo promenjen 1952. uz sada malo komplikovaniji prikaz ove životinje. Tek 1983. je došlo do usvajanja novog klupskog obeležja, dosta pojednostavljenog. 1992. klub usvaja grb koji koristi i danas, plavi krug sa glavom lisice u čijoj se pozadini nalazi cvet ruže, specifične za ove krajeve pod nazivom ,, Cinquefoil“.

 

LIVERPUL- Klub je još na svom prvom grbu iz 1923. imao pticu, za koju mnogi misle da je feniks, a radi se o kormoranu ili velikom vrancu, ptici koja živi uz obalu mora i ima je u gradu Liverpulu. U svojim ustima ptica drži morsku travu. Prikaz i motiv ptice je preuzet sa grba grada Liverpula. Modifikacijom grba dodana je Šenklijeva kapija na vrhu, koja je napravljena 1982. u znak sećanja na legendarnog menadžera kluba Bila Šenklija. Sa strane sa nalaze dva plamena u znak sećanja na žrtve tragedije na Hilzbrou iz 1989. Danas se na dresovima igrača nalazi pojednostavljen grb, sa likom kormorana i natpisom L.F.C.

 

 

Nastaviće se…

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *