Marija Vladimirovna – velika vojvotkinja

Velika kneginja i starešina Ruskog imperatorskog doma rođena je decembra 1953. u Madridu. Praunuka ruskog cara Aleksandra II Romanova, od oca velikog kneza Vladimira Kirilioviča i majke princeze Leonide Bagration od Muktarija.  Školovana je u Madridu i Parizu te je završila studije ruske istorije i literature na Oksfordu.

Bila je kratko vreme udata za princa Franca Vilhelma od Pruske, i za to vreme su dobili sina Georgija Mihailoviča. Vojvotkinja živi i provodi većinu vremena u Španiji.

Kada je umro njen otac, 1992. na Floridi u SAD, ona je preuzela titulu starešine Ruskog imperatorskog doma a njen sin Georgij je postao cesarević (titula iz carske Rusije).  Marija Vladimirovna danas slobodno posećuje Rusiju. Za nekoga ko je odrastao u Španiji veoma dobro govori ruski jezik.

 

Poseta vojvotkinje u Rjazanju.

 

Vojna škola u Omsku.

Vladimirovna nije nikada pokrenula bilo kakav proces povratka imovine ili sličnog u Rusiji a čak ni ne osporava Veliki otadžbinski rat za razliku od drugih monarhista.

 

2013. godine je posetila Krim, „predosećajući“ da će uskoro postati deo Rusije.

 

 

 

A onda se pojavila i 2016. godine ne pitajući Ukrajinu za dozvolu i srela se sa predsednikom parlamenta Konstantinovim, pa je verovatno dobila ulaz na tzv. spisak Mirotvorec, spisak neprijatelja Ukrajine.

 

Stigla je i da bude ogorčena zbog snimanja filma Matilda, koji je finansiralo Ministarstvo kulture Rusije, da bi ga na kraju oni sami faktički i zabranili u Rusiji. Nije bila za zabranu.

2012. godine se srela za predsednikom Ruske federacije, Vladimirom Putinom.

 

Ruska pravoslavna crkva od svih potomaka dinastije Romanov, samo njoj i njenom sinu priznaje titule.

 

 

 

 

Poslao: D.S.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *