Mihailo Olćan

Rođen je 1894. u mestu Crepaja kod Kovačice (današnja Srbija), tadašnja Austrougarska. Poreklom je iz dobrostojeće porodice. Za vreme Prvog svetskog rata je bio  mobilisan u carsku vojsku i poslat na Istočni front. Uspeo je 1916. da prebegne  u redove Ruske vojske, kasnije se priključio Srpskom dobrovoljačkom korpusu i učestvovao u borbama na Solunskom frontu i u Srbiji krajem rata. Za zasluge u ratu je odlikovan ruskim ordenom Sv. Đorđa i srpskim ordenom Belog orla sa mačevima. Posle rata je živeo u Petrogradu (današnji Zrenjanin).

 

Ministar Olćan drži govor u Kruševcu

 

Od 1935.  bio je član organizacije ZBOR Dimitrija Ljotića,. Nakon napada Trećeg rajha na Poljsku, istupio je iz Jugoslovensko-nemačkog kluba. U avgustu 1941. postao je ministar u Vladi narodnog spasa generala Milana Nedića. Već u septembru je predložio formiranje dobrovoljačkih odreda, čiju bi okosnicu činili članovi ZBOR-a. Njegov predlog je odmah usvojen i ubrzo je formiran Srpski dobrovoljački korpus, pod nemačkom komandom.

Krajem novembra 1941. upao je naoružan u Komesarijat za cene i nadnice, zaposlenima se obratio sledećim rečima: “Zar ste za to postavljeni, da pljačkate našu sirotinju i gulite naš svet?“, uhapsivši šefa Komesarijata Milorada Mićića.

 

 

Bio ja vatreni antikomunista i antisemita. Držao je govore po celoj Srbiji gde je isticao da je Holokaust opravdan jer su: „Jevreji dobili zasluženo“ i da Srbi treba da budu srećni jer: „Moćni nemački malj nije udario na njihovu glavu nego na jevrejsku“.

Oktobra 1942. je napustio poziciju ministra (zvanično do novembra iste godine) i postao je politički komesar u okviru SDK. Bio je u dobrim odnosima sa nemačkim funkcionerima poput Hermana Nojbahera, opunomoćenog predstavnika Rajha za Balkan od 1943, koji je posetio naredne godine Srbiju. Iste godine je Olćan poslat u Crnu Goru da uspostavi odrede SDK na toj teritoriji.

 

Članak u novinama Novo vreme, 22. maj 1944.

 

Krajem rata se sastao sa patrijarhom Dožićem i Nikolajem Velimirovićem u Beču.

Bio je sestrić Mihajla Pupina po kojem i nosi ime.

Dragan Stojić

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *