Fedor Dragojlov, general Hrvatskog domobranstva

Fedor Dragojlov (1881-1961)

Fedor Dragojlov

 

General domobranstva NDH, rođen u Pančevu. Otac mu je bio graničarski oficir u sklopu Austro-ugarske. Fedor je završio tehničku školu Vojne akademije u Beču, a iz Prvog svetskog rata je izašao potpukovnik carske vojske. Nakon stvaranja zajedničke države, kraljevstva SHS, penzionisan je i počinje da se bavi proizvodnjom piva u Pančevu.

Kada je počeo napad sila Osovine na Jugoslaviju, Dragojlov odlazi sa porodicom u Zagreb. Po proglašenju NDH odmah se stavlja na raspolaganje i postavljen je za glavnostožernog pukovnika Domobranstva. Njegov zadatak je bio formiranje i naoružavanje odreda Hrvatskog domobranstva. U periodu ustanka na području Istočne Bosne, poslat je da pomogne pukovniku Arturu Gustoviću u borbama protiv četnika i partizana.

1942. na poziv glavnokomadnujućeg vojnog upravnika okupirane Srbije, generala Paula Badera, odlazi sa minstrom Vjekoslavom Vrančićem na pregovore u Beograd, gde se razgovaralo o predaji teritorije Istočne Bosni na upravu četnicima ali pod okriljem NDH ili eventualnom pripajanju okupiranoj Srbiji pod upravom vlade Milana Nedića.

1944. godine postaje general-poručnik Domobranstva i dobija funkciju komandanta Glavnog stožera vojske. Zajedno sa ostalim hrvatskim snagama se povlačio prema Austriji gde su ga zarobili Britanci. Pokušao je da se ubije tako što je sebi prerezao vene, ali je u bolnici u austrijskom Klagenfurtu spašen, te je nakon prebacivanja u Italiju ispeo da se domogne Argentine gde je i preminuo 1961. godine.

Odlikovan je mađarskim Viteškim krstom, nemačkim Ratnim krstom sa zvezdom, Redom krune kralja Zvonimira i hrvatskom titulom ,,Viteza“.

2 Komentari

  1. „.. ispeo da se domogne Argentine gde je i preminuo 1961.“ — nije „preminuo“, već crko.

  2. Pitanje urednicima: zašto je moj predhodni komentar preslovljen na hrvatsku gajevicu? Ja pišem ćirilicom-vukovicom, ne gajevicom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *