Zastava Irana

Zastava Irana je usvojena 1980. godine, nakon revolucije.

Boje na zastavi predstavljaju:

zelena-islam,

bela-mir

crvena-hrabrost.

 

 

 

 

 

Zelenu boju možemo tumačiti i kao simbol napretka i jedinstva iranskog naroda.

Na zelenom i crvenom polju imamo vez bele boje, što predstavlja Takbir, odnosno krilaticu Alah je Velik (Alahu Akbar), ponovljenu u oba reda po 11 puta. Ovo simbolizuje 22. Bahman, odnosno 22. dan iranskog meseca, što je datum Revolucije.

Grb na sredini zastave je nastao 1980. i predstavlja komplikovanu kombinaciju sa dosta simbolike.

Prva i najedostavnija je predstava mača koji probada cvet lale, što simbolizuje borbu Iranaca dok se za cvet lale veruje da niče na grobovima palih ratnika.

Druga simbolika je pet uspravnih stubova što simbolizuje Pet stubova Islama, koji čine pet osnovnih dužnosti svakog islamskog vernika. Tih pet stubova su: Vera u boga i vera u to da je Alah jedini bog a Muhamed njegov prorok, molitva pet puta na dan, davanje dela imovine siromašnima, post za vreme Ramazana i putovanje u Meku jednom u životu (negde se šestim stubom smatra Džihad- rat za širenje vere).

Treća simbolika, predstavlja kombinaciju arapskih slova, sa značenjem “Nema boga osim Alaha“. Da bi dobili ovu rečenicu treba uzeti iz četiri koraka po deo grba i dobije se oblik koji podseća na slova reči koja formiraju islamsku frazu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *