Emanuel Perška

EMANUEL (EMIL) PERŠKA –LALEC

 

 

Rođen je 1896. godine u Staroj Pazovi (Austrougarska, danas Srbija). Bio je poznati fudbaler, pisac, slikar, novinar, po nacionalnosti Slovak.

Pre Prvog svetskog rata je počeo karijeru u HAŠK Građanski iz Zagreba, da bi kao vojnik AU nastupao za Đer. Posle rata je ponovo nastupio za HAŠK, ali je 1918.godine, kao protivnik stvaranja južnoslovenske države, učestvovao u oružanoj pobuni protiv novoformirane Kraljevine SHS na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, pa je po slomu ustanka emigrirao u Beč i tamo zaigrao za Viner AK, zatim kratko i u Francuskoj.

Zahvaljujući vezama HAŠK-a omogućen mu je povratak u zemlju, pa je opet igrao u tom klubu, potom je postao i reprezentativac KSHS (14 utakmica, 2 gola). Kao član HAŠK-a osvojio je 3 titule šampiona države.

Po uspostavljanju NDH postao je policijski službenik.
Kad je bilo jasno da je Pavelićevoj državi došao kraj, a partizani polako osvajali deo po deo Hrvatske- bio je jedan od onih koji nisu hteli da beže prema Austriji.

Ubijen je u okršaju s Titovim vojnim jedinicama u maju 1945. godine u Zagrebu, pošto je na iste pucao s balkona. Mesto na kom je sahranjen ostalo je nepoznato.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *